Geschiedenis

Het ontstaan van de Bosruiters

In 1960 kwam Klaas Hilberink op het idee om een rijvereniging te beginnen. Deze vereniging is opgericht op 18 maart 1960 en bestond toen uit 14 leden. Eerst werd er gereden op een zandpad door het Zandstuve bos, maar al gauw kwamen er meer leden en werd dit zandpad te klein om te lessen en mocht er op een open plek in het Zandstuve bos gereden worden. Vandaar ook de naam “Bosruiters”.

Maar buiten de lessen waren er nog wel eens moeilijkheden met de boswachter, want er mocht dan niet in het bos gereden worden. Na 2 jaar in het bos gereden te hebben is door de gemeente besloten om dit niet meer toe te staan. Sinds die tijd hebben verschillende weilanden dienst gedaan als verenigingsterrein. In de jaren 70 kreeg de vereniging van de gemeente tegen een symbolisch huurbedrag de beschikking over een terrein van ca. 2 ha. groot aan de Bosweg in Den Ham.

Dat de vereniging over veel mankracht beschikte, bleek toen al. De Ruiterhoek, het verenigingsgebouw voorzien van 2 jurytorens, werd door de leden zelf gebouwd. Op 3 mei 1980 was de officiële opening van dit nieuwe terrein.

17 Jaar hebben de Bosruiters op dit terrein les gehad, maar het hebben van een eigen binnenmanege stond toen op het verlanglijstje.

Van droom naar werkelijkheid duurde meer dan 5 jaar, in 1992 is de eerste bouwcommissie aan het werk gegaan. En in september 1997 was het dan zover, de poeren voor de nieuwe binnenmanege gingen de grond in op nieuw stuk grond op een andere locatie aan de Bosweg. Deze grond is eigendom van de vereniging. Veel leden en helpers hebben vreselijk hard gewerkt om deze manege uit de grond te stampen. Op 4 december 1997 werd de eerste les in de nieuwe hal gereden. Het dak was toen 2 dagen dicht. Hoewel er al wel gereden kon worden, ging de bouw nog stug door. Meer dan 60 mensen, leden en niet-leden werkten in hun vrije tijd vrijwillig aan de totstandkoming van de kantine, de keuken, de sanitaire ruimtes, het secretariaat, een opzadelruimte en de toegangsweg en verharding langs de manege. Op 21 maart 1998 was het dan zover, de feestelijke officiële opening van de manege de Ruiterhoek was een feit. Enkele Dagen later kregen we hoog bezoek van de koningin. Een super opsteker voor allen die zo hard gewerkt hebben aan de manege

 

                Bezoek van de koningin!
Roxanne den Besten, op dat moment het jongste lid, overhandigt Hare majesteit een bloemetje.Hieronder een stukje uit de krant van 24-03-1998